Ugrás a fő tartalomra

Készülj a karácsonyra - légy karácsonykor is tudatos:)

Közeledik a december, a karácsonyi készülődés ideje. A karácsony, szokták mondani a szeretet és béke ünnepe. Sajnos a mai társadalomban ez az időszak sokak számára nem annyira békéről, megnyugvásról, szeretetről szól, hanem túlvállalásról, pörgésről, sok kiadásról, aggodalmakról, feszültségről.

Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés feleméssze minden energiádat és pénzedet. Hagyj időt magadnak a kikapcsolódásra, mert a legszebb ajándék, amit adhatsz a családodnak, barátaidnak, az a személyes társaságod, az hogy kedves, kipihent, nyugodt, türelmes, toleráns és szeretetteljes vagy. 

karácsonyi feladatok, karácsonyi feladatlista, tudatos karácsony,

Ha visszaemlékszünk az előző évek karácsonyaira, arra általában senki nem emlékszik milyen volt a menü, vagy mi volt az ajándék, esetleg a csomagolás vagy éppen a fa díszítése, de ha karácsonykor feszültség van, esetleg veszekedés, arra akár évekig is mindenki visszaemlékszik. Ne engedd, hogy a karácsonyi készülődés a külsőségekről szóljon. 

A karácsony olyan időszak, amikor lehetőségünk van kicsit befelé figyelni, egyensúlyra törekedni és ilyenkor fókuszba kerülnek az emberi kapcsolatok, a szeretet.

A karácsony előtti időszakban sokan vállalják túl magukat, akár túl sok tenni való elvégzésével vagy a túl nagy anyagi terhek felvállalásával.  Sok sok éves statisztikai támasztja alá, ilyenkor többszöröse mennyiségű élelmiszert és nagyon sok felesleges használati- és dísztárgyat vásárolunk, továbbá sokkal több vizet, áramot és gázt használunk. Karácsonykor még a tudatos, környezetbarát emberek is könnyelműek, könnyebben pazarolnak vagy esetleg kicsit meggondolatlanabbul költekeznek.
 
Légy tudatos karácsonykor is:) Annak érdekében, hogy a karácsonyi készülődés gördülékenyen menjen néhány praktikus tanáccsal szeretnénk a segítségetekre lenni. Ez a néhány tanács segít, hogy az ünnepi időszakot tudatosabban, kevesebb energia és pénz elhasználásával tudjátok megélni.

Tervezz meg mindent alaposan előre. Írd össze a feladatokat, vedd sorra mit, mikor, hol és mennyiért szeretnél beszerezni. Azokat a feladatokat amiket lehet, próbáld átadni valakinek a családban. A többi feladatot, vásárlást nézd meg hogyan tudod leghatékonyabban összekötni - pl. egy adott helyen vásárolsz több dolgot.

Ne kapkodj, ne rohanj. A rohanással nem nyerhetsz túl sok időt, viszonyt sok lesz az idegesség miatt elvesztegetett  energia. Fáradtan, kimerülten kevésbé tudsz koncentrálni és könnyebben leszel türelmetlen, ingerlékeny.

A feladatokat és a programokat úgy oszd be, hogy maradjon időd regenerálódni, kikapcsolódni. Tervezd meg azt is, hogyan fogsz feltöltődni, kikapcsolódni a karácsonyi készülődés időszakában.

Ne ajándékozz felesleges dolgokat, gondold át jól, valóban szükség van-e arra, amit ajándéknak szánnál. Ajándékozhattok baráti körben akár otthon megunt tárgyakat, vagy saját kezűleg készített meglepetést is. Utóbbi kevesebbe kerül és sokkal személyesebb is.
 
Ajándék vásárlásnál, részesítsd előnyben az élmény ajándékokat. Számos statisztika kimutatta, hogy az emberek jobban örülnek az élményeknek, mint a tárgyaknak. Ajándékozz utazást, színházjegyet, jóga bérlet, masszázs, etc. Amennyiben valamilyen terméket szeretnél ajándékozni, elsődlegesen olyan terméket vásárolj, ami nem terheli a környezet, és akinek adod, annak az egészségre nem káros.

Kerüld el a csomagolást. Ez az egyik legnagyobb pazarlás karácsonykor. Ha csomagolni szeretnéd az ajándékot, válassz natúr papírszatyrot, újságpapírt vagy újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagokat.

Új díszek vásárlása helyett, megunt díszeidet cserélgesd barátaiddal és készíts új díszeket természetes alapanyagokból – papírból, fából, termésekből, textíliából, otthoni újrahasznosítható dolgokból, pattogatott kukoricából, etc.

Karácsonyi világításnál alkalmazz hagyományos megoldásként gyertyákat.

A karácsonyi menüt friss, egészséges, vegyszermentes (bio) alapanyagokból készítsd el és annyit ételt főzz, amennyit jólesően el is fogyaszt a család. Karácsonykor sajnos nagyon sokan túl eszik magukat és januárban az évet az orvosnál kezdik. Törekedj a mértéktartó étkezésre és a minőségi ételek fogyasztására, hogy jól indulhasson az éved:)

Állíts cserepes fenyőt - vagy ma már papír fenyőket is tudsz beszerezni. Kerüld el a műanyagfenyőket és a kivágott fákat is, mert sajnos egyik megoldás sem környezetbarát.

Tölts sok időt szeretteiddel, békében, nyugalomban. Szervezzetek közös programot, sétáljatok a szabadban, gyönyörködjetek a  természetben vagy menjetek korcsolyázni, társasjátékozzatok. A lényeg, hogy együtt legyetek:)

Mindenkinek boldog, békés, szeretetteljes ünnepeket kívánok:)
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e