Ugrás a fő tartalomra

Hogyan lapátolj havat gerinckímélő módon

Mai nappal beindult  a havazás és sokan kezdenek hólapátolásba, ami a gerinc egészségének szempontjából sok kockázatot rejt magában. Sajnos a hólapátolós időszakban sokan szembesülnek derékfájással vagy akár mozgásképtelenséggel néhány hétre. 
A téli időszakban a gerinced egészségét megőrizheted, ha helyesen lapátolod a havat :) A blogon  foglalkoztam már gerincbarát életmód részeként pl. helyes üléssel, itt olvashatod, és most hólapátoláshoz szeretnék egy kis segítséget adni Nektek.

Először is öltözz fel jó alaposan, nehogy megfázz - a derekadra különösen figyelj, hogy ne legyen kint. 

Próbálj a lapátolás kiindulási pontjával szembe helyezkedni, hogy ne legyen csavarodás a gerincedben. A derekad tartsd meg, hogy egyenes maradjon.  Hajlítsd be a térded, majd a testedhez közel emeld fel a lapátot  - minél távolabb van a lapát a törzsedtől, annál nagyobb az erőkar és annál több erőre lesz szükséged az emeléshez, ami plusz terhet jelenthet a gerincednek. 

Ahhoz, hogy a derék és a törzs egyenes maradjon, az emelésnél végig tartsd aktívan a farizmokat és  hasizmokat, ezek segítenek, hogy ne terheld túl a deréktáji szakaszod.

Alapszabály:  ne domborítsd be a derekadat és ne tartsd távol magadtól az emelendő tárgyat!

Fáj a hátad, nyakad, derekad, gond van a tartásoddal és szeretnél megszabadulni a fájdalomtól? Szeretettel várlak Egyéni gerincterápiás foglalkozásaimra, ahol az Egészséges Gerinc Jógaterápia koncepció alapján segítelek állapotod javulásában

szeretettel:
KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Idény zöldségek, gyümölcsök - június

Idény zöldség-gyümölcs-június Az egészséges táplálkozás cikksorozatban részeltessen írtam arról, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani (itt olvashatod a teljes cikket ). Az egyik hasznos tanács, hogy lehetőség szerint az aktuális szezonnak megfelelően táplálkozzunk -  ez segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. Az ájurvéda nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az ember a természet folytonosságának része, ezért a legjobb ha a saját életvételünket a természet ritmusához igazítjuk (erről a teljes cikket itt találod) . Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az é vszaki sajátosságokró l és hogyan élj összhangban a természetben egy korábbi cikkben részletesen írtam itt olvashatod.   Amennyiben az adott évszakban figyelembe veszed az étrended kialakításánál, az aktuálisan fellelhető idény zöldségeket, gyümölcsöket a táplálkozásoddal segíteni tudod , hogy a természettel összhangba kerülj.  PL. A narancs kifejezetten meleg égövi gyümölcs, mert hűti a testet ami

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e