2016. január 30., szombat

Shortbread keksz újragondolva - reform változat

shortbread, zabkeksz, vajaskeksz, reform kekszA shortbreaed egy egyszerűen elkészíthető, skót vajas keksz ami szerintem sokaknak ismerős - gyerekkoromban még fémdobozos változatot is kaptunk belőle. Nagyon ízletes keksz és jól eltartható fémdobozban. Sajnos összetételének köszönhetően nem a legegészségesebb ez a keksz, így reform konyhákban nem szokott előfordulni  - tele fehér liszttel, fehér cukorral. 

Gondoltam megpróbálok csinálni egy egészségesebb változatot :) A zabliszt - amennyiben gluténmentes - úgy ez a keksz GM diétába is beilleszthető. A klasszikus arányok a shortbread-nél 1 cukor, 2 vaj, 3 liszt. A lisztet a legjobb ha kukorica liszttel vegyítjük. 

Hozzávalók:
7,5 dkg barna nádcukor
15 dkg vaj
15 dkg zabliszt 
7,5 dkg kukoricaliszt
csipet só

A vajat a barna nádcukorral keverd habosra. Fokozatosan szórd hozzá a liszteket és dolgozd össze a tésztát. Egy lágy omlós tésztát fogsz eredményül kapni. A tésztát tedd hűtőszekrénybe 15-20 percre. Vedd ki a hűtőből a tésztát és nyújtsd ki, majd szurkáld meg villával és vágd formára. Igazából bármilyen kekszformát használhatsz. A keksz formákat helyezd egy tepsire. Megszórhatod egy kis nyers nádcukorral is - én nem szoktam. 170 fokra előmelegített sütőben süsd készre a kekszeket - szép aranybarnára. Figyelj rá ne barnuljon meg túlságosan, ne égjen meg a kekszed.

Ezt az alapreceptet kedvedre variálhatod. Fahéjjal, vaníliával, reszelt citrom- vagy narancshéjjal ízesítheted. 

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése