Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű csicseriborsós curry

Egyszerű csicseriborsós curry
Ez egy olyan recept amit kevés energiabefektetéssel, rövid idő alatt, minimális főzési tudással el tudsz készíteni - kezdő vegetáriánusoknak és olyanoknak akik most kezdenek az egészséges táplálkozással ismerkedni ideális - és azoknak is akik csak ki szeretnék próbálni néha a húsmentes étkezést.  

Én csak nagyon végszükség esetén szoktam készíteni, mert amúgy nem használunk még bio konzerveket sem, de van olyan helyzet, amikor jól jön néhány dolog a kamraszekrényben - ezért minidig van itthon paradicsom és a csicseriborsó konzerv is. 

Gyakran fogyasztjuk a csicseriborsót,  mert nem csak finom, de nagyon egészséges is (hatásait itt olvashatod) és magas a fehérjetartalma, így vegetáriánus étkezésnél igencsak hasznos:) Korábban már néhány csicseriborsós receptet kiraktam a blogra (pudla, hummusz, gluténmentes muffinok) .Ez pedig egy bármikor gyorsan készíthető fogás.

Hozzávaló
2 ek.ghí (vagy valamilyen zsiradék)
1 tk. kurkuma
1 tk. só
1 tk. római kömény
1 tk.pirospaprika
1 tk.chilipor
1 tk. őrölt koriander
1/2 tk. asafoetida (hing) - ezt hagymával helyettesítheted
2 csicseriborsó konzerv
1 darabos paradicsomkonzerv
3-4 sárgarépa
1 tk. graham masala

Tisztítsd meg a répákat és szeleted fel. A csicseriborsó konzervet csepegtesd le szűrőben és öblítsd át. Tedd oda a ghít egy edénybe, majd az összes fűszert dobd rá - vigyázz ne égesd meg a fűszereket éppen ne a legnagyobb lángon forgasd meg. Ha hagymát használsz akkor a ghín először pirítsd meg  a hagymát és majd utána tedd rá a fűszereket. majd add hozzá a paradicsomot, a csicseriborsót és a répákat . Lefedve főzd takarékon kb. 25 percig, majd add hozzá a graham masalát és főzd még 15 percig. 

Baszmati rizzsel vagy chapati kenyérrel (itt találod a receptet) tálalhatod.

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e