Ugrás a fő tartalomra

Tégy a gerinced egészségéért! - Egészséges alvási pozíciók

A blogon már több cikket olvashattál, melyek a gerinced egészségének megőrzéséhez nyújtanak segítséget - praktikus tanácsok, hétköznapi életbe beépíthető módszerek, vagy éppen jógagyakorlatok. A mai bejegyzéssel az alvást szeretném körbejárni a gerinc egészsége szempontjából. Egy későbbi cikkben a pihentető alvásról, az alvászavarok megszüntetéséről  is részletesen olvashatsz majd.

Sajnos a lakosság jelentős része küzd gerincproblémákkal, hátfájással, derékfájdalommal, nyaki problémákkal. Ez elsődlegesen helytelen életmódnak köszönhető. A modern kori ember keveset mozog, és azt sem a gerinc egészségének megfelelően. Helytelenül ülünk, állunk, nem tudjuk, hogyan kell helyesen lehajolni. és bizony azt sem tudjuk, hogyan feküdjünk egészségesen.
 
Gondolj csak bele, ha 8 órát alszol naponta, akkor 60 éves korodig 20 évet töltöttél alvási pozícióban – ezért nagyon nem mindegy, milyen pozícióban töltöd az éjszakáidat. Bár mindannyian alszunk éjszaka, mégsem mindenki ébred kipihenten, frissen, fájdalmak, nehézségérzet nélkül. Az éjszakai alvás célja, hogy kipihend magad és feltöltődj energiával. Sokan reggelre hátfájdalmakat, nyaki fájdalmakat éreznek és összetörten ébrednek, szinte fáradtabbak, mint amikor lefeküdtek. Ennek egyik oka a helytelen életmód, helytelen táplálkozás – erről több korábbi cikkben is írtam már. Továbbá nagy szerepe van a reggeli ébredésedben annak is, hogy megfelelő pozícióban, megfelelő matracon alszol-e az éjszaka folyamán.

A gerinc egészségének megőrzésében elsődlegesen a prevenciónak van nagy szerepe. A cél, hogy ki se alakuljanak a problémák – ha időben átalakítod életmódodat és odafigyelsz, a gerinced egészségét meg tudod őrizni. Ha már van kialakult problémád, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy minimalizálod a további romlást és próbálsz javítani egészségügyi állapotodon – megfelelő életmód, táplálkozás, testmozgás kialakításával.

Az éjszakai alvás nagyon fontos a gerinc egészségének megőrzése szempontjából is -  egy korábbi cikkben részletesen írtam a porckorongok egészségéről itt olvashatod- ezért nagyon fontos, hogy eleget aludjunk és megfelelő minőségben.  A porckorongok éjszaka regenerálódnak, ha megméred a testmagasságod este és utána reggel is ezt Te magad tapasztalhatod.  

A gerinc természetes helyzete elölről és hátulról nézve egyenes, de oldalnézetből egy dupla s alakot ölt. Az alvási pozíciók kialakításánál a cél, hogy az éjszaka folyamán a gerinced természetes görbületeit tudd megtartani és ne történjen semmilyen deformáció.

Megfelelő alvási pozíció
A megfelelő alvási pozíció tehermentesíti a gerinced és biztosítja a gerinc és a belső szervek éjszakai regenerálódását.

Mindannyian más-más alvási pozíciót részesítünk előnyben, de fontos tudni, hogy mely pozíció, milyen formában biztosítja, hogy a gerinced tehermentesítve legyen az alvás során. Egy jól megválasztott alvási pozícióval és egy jó matraccal megelőzheted a gerincproblémák egy részét, illetve sokat tehetsz meglévő mozgásszervi problémáid gyógyításáért.

Tapasztald ki számodra mely alvási pozíció kényelmes és biztosítja reggelre a regenerálódást. Mindenképpen mondj le a túl sok, túl puha és magas párna használatáról, mert nagyon kedvezőtlenül hat a gerinced állapotára.

és most nézzük az alvási pozíciókat

 
Háton
A legjobb pozíció a hanyattfekvés – szimmetrikusan elhelyezkedve. A fejedet támaszd alá egy laposabb párnával, hogy a nyakizmokban se legyen túlfeszültség az éjszaka folyamán és meg tudd tartani a nyaki gerinced természetes görbületét.  Így biztosítod az éjszakai alvás során, hogy a gerinced egyenes maradjon és az izmok szimmetrikusan mindkét oldalon tehermentesítve legyenek, el tudjanak lazulni. Bármilyen pozícióban is alszol, a legjobb ha átszoktatod magad a hanyattfekvő pozícióra. 
 
Ha úgy érzed, a derekadban feszültség van, helyezz párnát a térdeid alá, így csökkentheted a deréktáji szakasz terhelését.
 
Kipróbálhatod, hogy egy összegöngyölt törölközőt teszel a derekad alá. 

 
Oldalt fekvés
Ha oldalt fekszel, úgy válaszd meg a kispárnádat, hogy biztosítsa számodra a nyaki gerinced megfelelő helyzetét. Ha magad elé képzeled a gerinced, akkor az ágy fekvőfelületével legyen párhuzamos – nem jó ha a fejed lefelé lóg vagy éppen túl magasra teszed a párnát és ezáltal a fejed föntebb lesz mint a nyaki gerinced vonala. A cél, hogy a párna, a nyak vállöv területét ki tudja tölteni, ekkor fog megfelelő alátámasztást biztosítani a nyaki gerincednek. Ezzel biztosíthatod, hogy az éjszaka folyamán a nyakizmaid ellazuljanak.
 
A derekad védelmének érdekében hajlítsd be kicsit a térdidet és helyezz egy párnát a két lábad közé, hogy csípőszélességben legyen a két térded – így nem csavarod el a medencédet és a térdedben sem keletkezik túlfeszültség. Még jobb, ha a párna a bokákat is tartja. 
 
Ha igazán szeretnél figyelni a testhelyzetedre, akkor a gerinced felsőbb szakaszában sem hozol létre elmozdulást és a vállövedet is alátámasztod, annyira, hogy a két vállad egymás fölé kerüljön. 
 
Amennyiben nagyon vékony a testalkatod, akkor egy törölközőt összetekerhetsz és beteheted a derekad alá, így megtámasztva a deréktáji szakaszodat.
 
Hason
A hason fekvés a legkevésbé  jó pozíció, részben mert a belső szerveket összenyomod és nem tudnak megfelelően regenerálódni, és a legnagyobb kockázata a nyaki gerincszakasz nagymértékű rotációja. Éjszaka folyamán hosszú órákon át egyik oldalra elcsavarva tartod a fejed, amely részben sajnos a nyaki porckorongokat elkezdi az ellenkező oldalra tolni, másrészt pedig a nyakizmaidat is egy aszimmetrikus terhelésnek teszed ki – az egyik oldalon túlfeszülnek a nyakizmaid. Használj lapos párát a fejed alá, hogy kisebb fokú legyen a rotáció. Ne aludj teljesen hason fekve annak érdekében, hogy a nyaki gerincben ne hozz létre nagyfokú rotációt.  Próbálj párnát használni vagy sokan takarót gyűrnek be maguk alá, hogy kompenzálják a nagyfokú csavaródást.  
 
A másik kockázata a hason fekvésnek, hogy nem csak a nyaki gerinc, de a deréktáji szakasz és a medence helyzete is általában aszimmetrikusan helyezkedik el. Ennek a következtében sajnos, ahogy a nyaknál itt is rögzülhet az izmokban egy helytelen tartás. Ami csípőproblémákhoz, deréktáji panaszokhoz vezethet.  Ha teheted próbálj más alvási pozícióra átszokni a hason alvásról.
 
Ébredésnél reggel, mindig szánj időt arra, hogy a tested is felébredjen, Nyújtózkodj nagyokat, mozgasd át kicsit magad mielőtt felkelnénk az ágyból, így felkészülhetnek az ízületek, izmok a terhelésre.

Pihentető alvást kívánok:)

Fáj a hátad, nyakad, derekad, gond van a tartásoddal és szeretnél megszabadulni a fájdalomtól? Szeretettel várlak Egyéni gerincterápiás foglalkozásaimra, ahol az Egészséges Gerinc Jógaterápia koncepció alapján segítelek állapotod javulásában

szeretettel:
KAti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kitri (más néven kitchari) - az ájurvédikus gyógyító étel

Kitchari (kitri) - az ájurvédikus gyógyító étel A kitri egy indiai gyógyító egytálétel, amit mung babból és baszmati rizsből készítenek. Ez az igazán egészséges étel, ízletes, nagyon tápláló és könnyen emészthető - az ájurvédikus élet módnak nélkülözhetetlen része . A rizs és a mung bab is édes és hűsítő minőségűek az ájurvéda sze mpontjából.  A rizs és mung bab együtt, teljes értékű fehérjével látja el a szervezetedet és minden ájurvédikus testtípus számára kedvezően hat. Ez az egyszerű egytálétel a test minden szövetét táplálja. Az ájurvédában a legtöbb betegség esetén és a különböző tisztító kúrákban alkalmazható a kitri diéta, hogy helyreállítsd vele szervezeted egyensúlyát.A kitri nagyon jó energiával látja el a szervezeted és fiatalító hatású. A fűszerezését kedvedre tudod variálni, így igazán változatos és ennek köszönhetően, sosem lehet megunni:) A fűszerezést ájurvédikus testalkatodnak megfelelően össze tudod állítani. Nagyon sok kitri receptet találsz a

Tojás helyettesítése, tojásmentes táplálkozás

Sokszor hangzik a kérdés a jógázóktól, hogy a jógikus táplálkozásban ha nem eszünk tojást , hogyan helyettesítjük. ( hogy miért nem eszünk tojást arról itt olvashatsz ) Elsődleges válaszom sehogyan, ha lehet elkerüljük - azért lentebb leírom, a megoldásokat:)  Amikor Tudatos táplálkozás és vegetáriánus főzőtanfolyamot tartunk, ott sem cél, hogy a húsos ételek hús nélküli verzióját készítsük el. Inkább az a célunk, hogy megmutassuk milyen fantasztikus, változatos a húsmentes konyha, mennyi finom étel létezik a világ minden táján, melyek nem tartalmaznak húst. Inkább szeretnénk megmutatni a húsmentes étkezés változatosságát, mint valamilyen zöldséges utánzatát a húsos ételeknek. Azaz nem nagyon készítünk tojásos ételeket tojásmentesen - pl a hogy sosem eszem vega kolbászt, úgy sosem csináltam vegetáriánus rántottát - lévén ha nem eszem húst vagy éppen tojást, miért egyek valamit ami teljes olyan kinézetre és ízre, csak éppen nem az:) Részben az ételek egy része ami tojásos gond

Az asafoetidat hatásai - ördöggyökér, a hagyma helyettesítője

Az asafoetida nagyon illatos, pikáns, hevítő hatású gyógynövény, amely alapvetően egy fa nedvének a gyanta kivonata. Az illata a hagymáéhoz hasonlít, nagyon erőteljes és hagyma helyett akár használható is az ételek elkészítésénél. Mi nem fogyasztunk hagymát és sokszor kérdezik a jógás tanulok és mit használunk helyette... hát asafoetidát:) Erőteljes élénkítőszer. Felpörgeti az emésztés tüzét (az agni-t) is, segít a méregtelenítésben és a puffadás ellen is jól használható, enyhíti a székrekedést. A lerakódott salakanyagot feloldja az emésztőrendszerből.  Ha hüvelyesekkel összefőzzük, segíti azok emésztését és csökkenti a gázképződést. Nagyon jó görcsoldásra, és hashajtásra is használható. Féreghajtó hatása is van. Megfázásoknál is hasznát vehetjük, mert lazítja a köpetet és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Külsőleg ájurvédában használják ízületi gyulladásoknál és hasi fájdalmaknál. Mivel tamasztikus hatású (a tamsztikus ételekről itt olvashatsz) tompítja az e