2016. március 11., péntek

Gyors, élesztőmentes zöldséges, fűszeres, magvas kenyér

fűászeres kenyér, magvas kenyér, gyors kenyér recept, házi kenyér, zöldséges kenyér
Élesztőmentes zöldséges, fűszeres, magvas kenyér
A blogon már több kenyér receptet adtam közre eddig. A jóga táplálkozásban nem fogyasztunk élesztőt (hogy miért nem részletesen itt olvashatsz róla) , így a kenyerek vagy laposak vagy  szódabikarbónával vagy sütőporral készítem. Az így készült élesztőmentes kenyérnek nem csak az az előnye, hogy egészségesebb, de nagyon gyorsan elkészíthető - nem kell hosszasan dagasztani, keleszteni. 

Ma egy sárgarépás-karfiolos napraforgómagos vegán kenyeret készítettem. A zöldséges kenyér nagyon jól megy akár hummusszal, sajtkrémmel, fűszeres tejföllel .

Hozzávalók:
180g búzafinomliszt
120g teljes kiőrlésű búzaliszt
3/4 tk. szódabikarbóna 
1 tk. sütőpor
csipet barna nádcukor
1 tk. szárított bazsalikom
30 g napraforgómag
180 ml kókusztej (lehet más növényi tej is vagy joghurt) 
1 sárgarépa lereszelve 
1 marék nagyon apróra vágott karfiol
só, feketebors


Keverd össze a száraz hozzávalókat a fűszerekkel, sóval, borssal egy tálba. Majd add hozzá a zöldségeket és a magvakat. A hozzávalók közepébe készíts egy mélyedést és öntsd bele a kókusztejet (ha nem vagy vegán joghurtot is használhatsz helyette). Óvatosan gyúrd össze a tésztát - figyelj, hogy ne túl sokáig, csak annyira, hogy összeálljon.  Majd formálj belőle cipót és helyezd 200 fokra előmelegített sütőbe. Süsd készre( kb. 30 perc). 

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése