A dalok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves, sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz.
Amennyiben kenyérrel, rizzsel - bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű fehérjével látják el a szervezeted. A vörös lencse dalhoz ma egy tönkölylisztes sajtkrémes muffint készítettem.
Amennyiben kenyérrel, rizzsel - bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű fehérjével látják el a szervezeted. A vörös lencse dalhoz ma egy tönkölylisztes sajtkrémes muffint készítettem.
A vörös lencse, egy könnyebben emészthető lencseféle és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni.
A dhált főzhetjük sűrű pépesre vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is.
Hozzávalók:
2 ek. ghí
20 dkg. vöröslencse
1 kis darab gyömbér apróra vágva vagy reszelt
1 kk. római kömény
1 kk. koriander
késhegynyi asafoetida (hing) (hagynát használhatsz helyette)
fél kk. kurkuma
1 kk. só
A vörös lencsét alaposan mosd meg. Tedd az edénybe a 2 evőkanál ghít. Közepes lángon melegítve tegyél bele római köményt, pirítsd egy picit majd tedd hozzá a koriander aztán az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. egy pillanatra még pirítsd együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk. Majd öntsd az edénybe bele 20 dkg megmosott pucolt vörös lencsét és a közepes lángra visszatéve keverés mellett pirítsd 2 percig. Öntsd fel 1 liter vízzel, majd tedd hozzá a sót. Forrald fel, majd főzd addig, amíg a dhal szét nem fő.
Amíg a dal fő, készítsd el az aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinokat.
Hozzávalók:
12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 tk. sütőpor
1/2 tk. kurkuma
csipet só
1 késhegynyi frissen őrölt bors
1 nagy marék felaprított aszalt paradicsom
0,8 dl olívaolaj (1/3 bögre)
15 dkg sajtkrém
6 ek. víz
2 ek. lenmagliszt + 7 ek. víz
A
lenmaglisztet öntsd le a vízzel és hagyd állni egy picit - ez
fogja összetartani a tésztád. (A "tojás helyettesítéséről" egy korábbi
bejegyzésben részletesen írtam már itt olvashatod)
Egy
tálban keverd össze a liszteket, sütőport, fűszereket és az aszalt paradicsomot, majd öntsd hozzá az olajat, a vizet és végül a sajt krémmel dolgozd össze.
Egy muffin
formába (ha szükséges tegyél bele muffin papírt) adagold bele a tésztát.
Tedd 180°C fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül.
(kb. 20-25p)
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használ!
Ha szeretnél az Egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, szeretettel várlak Egészséges táplálkozás és főzőtanfolyamomra.
Jó étvágyat kívánok:)
szeretettel:
KAti
Megjegyzések
Megjegyzés küldése