2016. március 17., csütörtök

Fűszeres vöröslencse dhal, aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal

vöröslencse, vöröslencseleves, sajtkrémes muffin, aszaltparadicsomos, aszalt paradicsom, aszalt paradicsomos muffin, vöröslencse leves, lencse leves, indiai lencseleves
Fűszeres vöröslencse dhal aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinnal
A dhalok az inidiai vegetáriánus konyha legfontosabb ételei. Ez a könnyen emészthető, hüvelyesekből készült leves, sok értékes növényi fehérjét, ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet tartalmaz. 

Amennyiben kenyérrel, rizzsel - bármilyen összetett szénhidráttal kombinálod őket, teljes értékű  fehérjével látják el a szervezeted. A vörös lencse dhalhoz ma egy tönkölylisztes sajtkrémes muffint készítettem. 

A vörös lencse, egy könnyebben emészthető lencseféle és ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudod készíteni. 
A dhált főzhetjük sűrű pépesre vagy akár nyugati kultúrában kedvelt leveses változatban is.

Hozzávalók:

2 ek. ghí
20 dkg. vöröslencse
1 kis darab gyömbér apróra vágva vagy reszelt
1 kk. római kömény
1 kk. koriander
késhegynyi asafoetida (hing) (hagynát használhatsz helyette)
fél kk. kurkuma
1 kk. só

A vörös lencsét alaposan mosd meg. Tedd az edénybe a 2 evőkanál ghít. Közepes lángon melegítve tegyél bele római köményt, pirítsd egy picit majd tedd hozzá a koriander aztán az asafoetidát, a gyömbért és végül a kurkumát. egy pillanatra még pirítsd együtt is a fűszereket, hogy jól ki tudjon jönni az aromájuk. Majd öntsd az edénybe bele 20 dkg megmosott pucolt vörös lencsét és a közepes lángra visszatéve keverés mellett pirítsd 2 percig. Öntsd fel 1 liter vízzel, majd tedd hozzá a sót.  Forrald fel, majd főzd addig, amíg a dhal szét nem fő.

Amíg a dhal fő, készítsd el az aszalt paradicsomos, sajtkrémes muffinokat.
Hozzávalók:
12,5 dkg  teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
12,5 dkg  fehér tönkölybúzaliszt
2 tk. sütőpor
1/2 tk. morzsolt szárított chili
1/2 tk. kurkuma
csipet só
1 késhegynyi frissen őrölt bors
1 nagy marék felaprított aszalt paradicsom
0,8 dl olívaolaj (1/3 bögre) 
15 dkg sajtkrém
6 ek. víz 
2 ek. lenmagliszt + 7 ek. víz

A lenmaglisztet öntsd le a vízzel és hagyd állni egy picit - ez fogja összetartani a tésztád. (A "tojás helyettesítéséről" egy korábbi bejegyzésben részletesen írtam már itt olvashatod
Egy tálban keverd össze a liszteket, sütőport, fűszereket és az aszalt paradicsomot, majd öntsd hozzá az olajat, a vizet és végül a sajt krémmel dolgozd össze.
Egy muffin formába (ha szükséges tegyél bele muffin papírt) adagold bele a tésztát. Tedd 180°C  fokra előmelegített sütőbe és süsd amíg aranybarnára sül. (kb. 20-25p) 


Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése